KÖZÖSSÉGI BESZÉLGETÉS, 2019 JANUÁR

A közösségi beszélgetésen az „Érezd jól magad” Alapítvány tagjai, a Fehér Sólyom Kiadó felelős kiadója és a Mandulavirág Alapítvány tagjai voltak jelen.

Főként az oktatási intézményekhez kötődő alapítvány, egyesület és civil közösségek javasolták, hogy a közösségi beszélgetések időpontját 13:00 órai kezdetre szervezzük.

Az oktatási intézmények szervezetei közösen is és egyénileg is terveznek programokat. Majális néven az óvoda és a bölcsőde közös családi programot szervezne, ahol a család minden tagjának 0-99 éves korig készülnének programlehetőségekkel. Összegyűjtenék a „régi” óvodásoktól a múltbeli óvodás fényképeket, amiket kiállítanának. Az intézmény tűzfalát közösségi falfestés keretében kifestenék a gyerekekkel és szüleikkel. A programot 2020. szeptemberében Majális néven szerveznék meg, amivel kapcsolatban jeleztük, hogy az elnevezés nem szerencsés szeptemberi hónapban. Jeleztük, hogy előzetesen egyeztettünk a Jurisics Utcai Általános Iskolával és az iskola tornaterméről és tantermeiről, így ezen helyszínek használatáról lehetőségük van a szervezeteknek egyeztetni.

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium vezetőjével történő személyes találkozáson egy falfestés ötletét ismertettük.

A Mandulavirág Alapítvány egy zenés-verses interaktív családi programot szeretne a tavaszi és őszi eseményeihez kapcsolódóan.

A Márton-napon a szülőket is bevonnák egy felnőtteknek szóló óriás társasjátékba. A bölcsőde adventi készülődésben és karácsonyi mézeskalácssütésben gondolkodik.
A bölcsőde rendszeres jóga órákat szeretne indítani, ezt azonban nem javasoljuk, mert a közösség megerősödéséhez a közösség tudása is kell. Például, ha a szülők között gyermekorvos vagy védőnő is van, akkor ebben a programelemben egy előadó meghívása lehetséges, de önmagában nem állja meg a helyét a módszertanban. A helyi erőforrások felhasználására nagy hangsúlyt fektetünk.

Az Óvodában az egyik anyuka zoknibábokat készít, segítségével egy játékparkot alakíthatnának ki zokni figurákból. Javasoljuk, hogy a szülők tanulják meg ezt a kézműves technikát.

Az áprilisi közösségi beszélgetésen a közösség tagjai deklarálják egymás programjait.