KÖZÖSSÉGI BESZÉLGETÉS, 2019 FEBRUÁR

A februári közösségi beszélgetésen a “Jurisics Iskola Tanulóinak Segítése” Alapítvány két tagja vett részt. A beszélgetés a programjavaslatokra fókuszált. A kuratóriumi elnök által javasolt „Közösségi (tan)kert kiépítése Föld napja alkalmából” megnevezésű programjavaslatot ismertük meg, illetve módosítási javaslatokat tettünk.

A kert felépítése folyamat lesz és nem esemény, így a programjavaslat besorolásában módosítás szükséges. Az űrlap 5. pontjában, a programjavaslat céljánál javasoljuk, hogy a környezeti nevelésen túl szerepeljen az a mondat is, hogy a folyamat alapja a közösségi munka által létrehozott kert, amely segíti a környezeti nevelést is.

Az űrlap szöveges részéből nem derül ki teljes mértékben, hogy a kertet az iskola közössége, diákjai, tanárai, szülők, nagyszülők, helyi lakosok fogják kialakítani.

Javasoljuk, hogy a folyamat az alábbi lépések összefűzéséből alakuljon ki:

1. alkalom 2020 február végén ötletbörzét tartanak a résztvevőkkel és megbeszélik, hogy milyen növényeket ültetnek.
2. alkalom 2020 március elején tervező műhelyt alakítanak ki, vizuálisan lemodellezik a kertet, kertészmérnök előadásában meghallgatják, hogy milyen kértek léteznek a világban. Választanak egy koncepciót a “Jurisics Iskola Tanulóinak Segítése” Alapítvány kertjének.
3. alkalom 2 nap alatt felépítik a kertet.
4. alkalom 2020 április 22-én megnyitják a kertet.

Javasoljuk, hogy a helyi kertészettel vegyék fel a kapcsolatot. Lehetséges, hogy támogatná a kert létrehozását is. Mindenki otthonról hozzon egy egy növényt, amit beleillik a sziklakertbe, fűszer kertbe. A gyűjtést arra a napra hirdessék meg, amikor az ültetés lesz.
Az űrlap adattartalmából hiányzott a résztvevők becsült száma, kértük, hogy ez a fontos adat is szerepeljen a megvalósítás ütemezése táblázatban, az űrlap 9. pontjában.