KÖZÖSSÉGI BESZÉLGETÉS, 2019 ÁPRILIS

Az áprilisi közösségi beszélgetésen hét civil szervezet képviseltette magát a nyugat-mecseki célterületen. A programalkotókat személy szerint megkértük, hogy a beszélgetésen képviseljék szervezetüket és a beadott űrlapötletüket mutassák be a többi résztvevőnek is. A beszélgetés fókuszában az állt, hogy a civil szervezetek jelenlétében megerősítést kérjünk a programjavaslatok helyi közösségi támogatásáról.

A szervezetek egyenként bemutatták a beadott űrlapjaikat és ezt követően a közösség véleményét kértük a helyi támogatottság mértékéről.
A helyi közösséggel együttműködésben a Röppentő zenekar interaktív verses műsor programjavaslatot adott be, Cseh Tamás emlékműsort és az Ünnepkörszín keretében a nagyik lekváros kenyerére fókuszálnának.

2021 áprilisában a költészet napján a Jurisics Alapítvánnyal együtt egy verses interaktív műsort valósítanának meg, ahol a Szenior Tenisz Klub tagjai is szívesen részt vennének. A Cseh Tamás emlékest keretében közösségi találkozó szervezését szeretnék, ahol a helyi problémák feltárása, a helyi közösségi térkép megrajzolása állna a középpontban a dalok mellett. Irodalomtörténész meghívásával színesíthető lehet az esemény tartalma. Korábban is megrendezték már ezt a programot, így az akkori közönségnek találkozási lehetősége lenne a mostani résztvevőkkel.
Az óvodás korú nagycsoportos gyerekeknek a téli ünnepkörhöz kapcsolódóan a nagymamák lekvárfőzését mutatnák be verseken keresztül.

A Szenior Tenisz Klub Túra szakosztálya egy négy alkalomból álló túrasorozat ötletét nyújtotta be. Javasoltuk, hogy a Mecsek Egyesülettel vegyék fel a kapcsolatot, illetve hívjanak előadókat a túrákhoz kapcsolódóan. Három-négy központi téma köré való szerveződést javasoljuk, tematizálva a programot.

A Kőbányapark Egyesület négy programűrlapot adott le, amely a Szt. József iparosok napjához, a majálishoz, a gyümölcsszedéshez és az adventi disznótoroshoz kapcsolódna. Javasoltuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a BINOK iskolával. A kültéri programok megvalósításához mobil kézmosó és illemhely biztosítása szükséges. A Majális programötlet magas támogatottságot kapott.

A Mezőszél Utcai Óvodásaiért Alapítvány családi kirándulást tervezett e célterületre, amelynek keretében a túra mellett a kézműveskedésre, a közös főzésre is hangsúlyt fektetnének. A környéken lakókat is bevonnák a túrába, a vetélkedőkkel való kiegészítést javasoltuk. A helyi támogatottság magas a program iránt.

A BINOK iskola képviselője érzékenyítő programmal készülne, amely jeles napokhoz igazodna, bár még csak szóban történő tervezésről beszélhetünk. A fogyatékkal élők iránti érzékenyítés problémaköre jelent meg a beszélgetés során.

A Jurisics Alapítvány közösségi kertépítés programja magas támogatottságot élvez. A Föld napja alkalmából adnák át a kertet. További ötlet az Akkor és most fotókiállítás terve, amelyhez az Érezd jól magad Alapítvány is csatlakozna, az intézmény 35. éves születésnapja kapcsán. A gyerekek képessé tételéhez a fotós tanfolyam nagy szerepet képviselne. A 10 éves a Jurisics Akadémia programjavaslat keretében felidéznék, hogy mi tört az elmúlt 10 évben, kik voltak jelen akkor. Az MTA székházzal közös munka valósulna meg. Az Osztályok Akadémiája programban a tudományos élet központja az MTA székház helyszín biztosításával jelenne meg.
Az Érezd jól magad Alapítvány 4 programűrlapot adott be: Mártonnapi lampionos felvonulás, takarítási hét, egészség nap és a 35. születésnap. A Mártonnap magas támogatottságot kapott a helyi közösségtől. A Röppentő zenekar közreműködne az Alapítvány több programján is.