KÖZÖSSÉGI BESZÉLGETÉS, 2018 MÁJUS

A Jurisics Utcai Általános Iskola adott otthont másodszor is közösségi beszélgetésnek a Nyugat-Mecsek célterületen. Az oktatási intézmény igazgatónőjének és a megjelent pedagógusoknak, valamint a projekt iránt érdeklődőknek először bemutatásra került a projekt és a projekt hnlapja, a www.pecsikozossegek.hu.

A célterület adottsága, hogy lakóövezet, kevés a területen működő civil szervezet és lakossági kezdeményezés, ezért a közösségfejlesztő felkérte a tanárokat, hogy ha valamelyikük tud a területen működő formális vagy nem formális szervezetről, illetve szerveződésről, akkor kapcsolatfelvétel céljából adják meg az elérhetőségüket. A pedagógusok a Kőbánya Park Egyesületre hívták a figyelmet.

A közösségfejlesztők kérték az iskola vezetőségét, hogy az iskolások szülein keresztül a helyi lakosság elérése is lehetővé váljon a célterületen, a tervezett lakossági felmérésben a tantestületen kívül a szülők is részt vegyenek. A célterület felelős – közösségfejlesztők tájékoztatták a résztvevőket, hogy a lakossági megkérdezés kérdőíve feltöltésre kerül a projekt honlapjára, és várják az esetleges észrevételeket, hozzászólásokat a kérdőív tartalmával kapcsolatban.

A programtervekkel kapcsolatban elhangzott a Jurisics Akadémia ötlete, a sportprogramok lehetősége, előadók meghívása és a Jurisics Foci Kupa. Az iskolához köthető események, ünnepek megvalósítására kidolgozott programtervek is szerepelhetnek a tervezésben, az eddiginél nagyobb anyagi segítséggel. Ilyenek például a lampionos felvonulások, nyári táborok, bográcsozások, gyerekek által készített fotók kiállítása és a kézműves foglalkozások. A pedagógusok közül többen felvetették, hogy a diákoknak dráma játékcsoport kialakítására lenne szüksége. Ebben tudnak segítséget nyújtani a közösségfejlesztők, hiszen Uránváros célterületen megvalósult közösségi beszélgetéseken már több, drámafoglalkozásokat nyújtó szervezet is részt vett. Felmerült az igény egy önismeret fejlesztő csoport kialakítására is, amely a kamaszoknak tudna segíteni. Emellett az internet veszélyeire felhívó előadásnak is nagy haszna lenne az iskolában és a szülők körében.