KÖZÖSSÉGI BESZÉLGETÉS, 2018 DECEMBER

A közösségi beszélgetésen a Városközponti Óvoda Bornemissza Gergely Utcai Tagóvodájának óvodapedagógusai, a Pécsi Teke Sportegyesület elnöke és a Fehér Sólyom Kiadó felelős kiadója volt jelen.

A beszélgetésen bemutatkozott Dóri Éva, a közösségfejlesztési csoport csoportvezetője.

A résztvevőknek kiosztásra került a cselekvési terv mátrix, amely átláthatóvá teszi a tervezési folyamatot. A projekt célja a helyi identitás és kohézió erősítése, amely a közösségi múlt felelevenítését, a szomszédolást, a helyi közösségi kiállításokat helyezi előtérbe. A nyugat-mecseki lakók együttműködésével megvalósuló kezdeményezés, közösségi találkozók és az ezekhez az eseménytípusokhoz illeszkedő programelemek tervezése a cél.

A projektfelhívásban a folyamatok indítása is szerepel, amelyeket félévente legalább egyszer kell megvalósítani. Nem egyszeri programok, hanem folyamatos együttműködést igénylő tevékenységek megvalósítása.

A tájékoztatót követően a csoportvezető kérte, hogy a szervezetek mutassák be a tevékenységüket.

A Fehér Sólyom Kiadó felelős kiadója az óriás társasjátékait, asztali játékait mutatta be, illetve az íjászatról beszélt. A társasjátékai elsősorban ökológiai, csapatépítő és mozgásos tematikájúak.

A Pécsi Teke Sportegyesület elnöke elmondta, hogy 60 éve működik a szervezetük, a Pécs legnagyobb amatőr sportklubja. A tekepálya kihasználtsága maximális. A teke közösségszervező ereje jelentős, sokan nem ismerik ezt a sportot, de nagyon jó szórakozási és kikapcsolódási lehetőség a családoknak, a társaságoknak, szervezeteknek. Családi esteket, évzáró partykat szerveznek a Szántó Kovács János utcai pályán. 10 éves kortól várják a technikai sport iránt érdeklődőket. A célterületi lehatároltság okán, a Pécsi Teke Sportegyesület helyszíne, a tekepálya a Nyugati városrészek célterülethez tartozik.

A Bornemissza Gergely Utcai Tagóvodájának óvodapedagógusai a helyi szokásokhoz, jeles napokhoz kötődően egészség napot, adventi készülődést és Márton napot szerveznének. Fontos, hogy a programokban aktív, cselekvő résztvevői legyenek a helyi csoportok, lakosok, szülők és nagyszülők. Kiemelten fontos, hogy más közösségeket is bevonjon az óvoda a programjaiba, keresse az együttműködési kapcsolatokat további civil szervezetekkel. A résztvevők elmondták, hogy a célterületet alvó városrésznek tekintik, kevés közösségi teret tudnak említeni, alacsony civil aktivitással.

Közösségi kert építését lehetne megvalósítani az óvoda kertjében, amely folyamatban a növények gondozását és a fűszereket is megismerhetnék a gyerekek. A kert kialakításánál kapcsolódási pontot alakíthatnának ki a Zöld-Híd Regionális Energiahatékonysági és Környezetvédelmi Alapítvánnyal.

Jó ötlet lenne olyan találkozót tartani, ahol azokat az embereket mutatja be az óvoda, akikre büszkék, egy közösségi találkozó keretében. Az elszármazott diákokat, tanárokat felkérhetnék egy találkozóra.

A generációk közötti párbeszédben a nagyszülők bemutathatnák a régebbi mesterségeket a gyerekeknek. Mesélhetnének a gyerekeknek a városrész múltjáról, ehhez fotókat is gyűjthetnének és kiállítást szervezhetnének az anyagokból.

Kértük, hogy az eseménynaptárba gyűjtsék össze a szervezetek az összes felmerülő ötleteiket, hogy azokat januárban egyeztetni tudjuk. Továbbá kértük, hogy az óvoda vonja be a szülőket is a tervezési folyamatokba, kérdezze meg tőlük, hogy mivel járulnának hozzá a közösségek fejlődéséhez.

Kértük, hogy az óvoda munkatársai töltsék ki a lakossági kérdőívet, illetve az online interjú kérdéseit.
A közösségi beszélgetés résztvevőinek elküldjük emailben a rendezvénynaptár mátrixot, a programjavaslat űrlapot és a honlap elérhetőségét.